Friday, 22 February 2013

Cameron hingland sayur sayuran dan ladang teh

jom mari jelajah , awal pagi aku da menaip nie , confirm habis hari nie , hahaha 
biasa laa aku , kalau type blog memang makan mase 1 hari , lepas tooo entryye ciput jew , ceehhh  , 
lepas kiteorang berjalan ke pasar malam , rumah member aku dan jugak starwberry farm , 
marilah kite membeli sayur , hahaha , asalnye kiteorang plan nak balik baru la pergi beli sayur , sebab takot tak fresh , tapi bila difikirkan balik , cameron nie bukannye jalan yang lurus , tapi jalan berbengkok bengkok , so tak kuase la pulak nak turun naik kan , kalau da turun confirm korang akan terus balik punye , so end up aku dengan en suami buat keputusaan kite boronng la sayur dulu , lepas too baru kite berjalan , so hati pun lega laa da beli barang untuk MIL & NENEK . 
baru senang hati nak berjalan berpusing di cameron nie . 


semua kedai ade jew jual sayur , hargennye pun lebih kurang laa , kalau da murah takkan nak tawar harge lagi , mau kena jeling manje dengan aka cameron too kang , hahaha :D

sayur yang banyak seakan pasar nie berada dekat area tengah2 cameron , kirenye kalau kau naik atas atau pun kau turun bawah kau mesti jumpe pasar sayur nie , kedai dye kecik2 jew , sory la takde gambarnye , en suami da angkut jagung so tak dan la dye nak pegang camera untuk tangkap kawasan dekat area situ , 

hello haa ibu nenek nak sayur ape nie ? 8 paket rm10 nie haa , segar segar , 

hahahha , hamboii bukan main banyak kowt  , yela rumah MIL & NENEK dekat dekat , untuk tak kecik kan hati sape sape , kiteorang beli semua 2 2 2 , so takde lebih sane takde lebih sini , hehehe . 
mase habis jew kiteorang bantai shoping kat sini ade sorang pakcik tegur . 

" banyak borong sayur dik " 
hahahah aku dengan en suami mampu tersenyum jew la , yela 2 rumah pakcik , hehehe , 
kalau mama duduk sini da jadie 3 rumah , lagi berganda dari yang nie , tapi nasib mama jauh , hahaha , kalau nak beli sayur hantar ke muar confirm laa dah tak fresh kan , baik beli jew dekat muar too haa , so kiteorang belanjer lain laa kat sane . 

lepas jew settle borang sayur , jom laa kite berjalan . berjalan ke ladang teh ,. hooyeahhh . 
ladang teh ade dua taw , 1 bahagian bawah dan 1 bahagian atas ,tapi make sure korang pergi bahagian atas sebab ? sebab dye super lawaaa laaa , hahaha , dan tempat dye sangat selesa , kalau bahagian bawah too macam takde ape sangat , da too dekat bawah pulak , so korang terus jew la boleh balik ke k.l . sebab dah takde aped a lepas tengok ladang teh too . 

 kami da sampai ke " BOH TEA CENTRE "


"this way to the sungei palas tea centre and factory tour !"


ok da sampai atas pun , mase nie dah nak hujan , awan da di tutupi kabus , nak duduk bahagian luar nie pun tak dapat sejuk dan basah :( . agak sedih sikit la tapi takpe janji da pernah sampai kan , 
hehehehe . 


 dekat sini jugak ade cafe , ngam ngam kiteorang sampai tengahari kann , confirm la perut da mintak isinye , so nak tanak beli jew la sambil feeling feeling tea cameron , cehh , hahaha macam kan dekat rumah takde tea kan , ini semua poyoo fara :D . 
hargenye korang jangan cakap laa , confirm laa harge nye mahal sikit dah kate cameron kan . 
set yang aku ambik nie harge dalam rm25 gitu , 
kalau kat k.l dapat nasi lauk banyak kowt , hahahah :D

 nasib sedap taw , ok memang angkat ibu jari dan kening sikit , *padehal lapa*

 da kenyang jom kite pose lagi , 

cauca pun mase nie dah nak hujan , kat luar pun da sejuk , semua orang lari masuk dalam , 
kalau dapat duduk dekat luar confirm la tak bangun bangun aku , duduk jew sambil merasai ciptaan ALLAH , yang semestinye sangat la indah , bile dapat tengok kehijauan daun daun nie , minda rase fresh sangat , it . 


 mintak tolong orang tangkap kan , terus nampak gelap , hikhikhik , 
takpelaa nak buat macam mane , en suami bawak tripod dye , tapi ade 1 part nak gantung camera dye too hilang , so tak boleh la nak gantungnye . 

 da habis posing , daa penat membaca ? muahaha , ok jom lew kite pergi tempat lain pulak ye , 

 gunung brincang , kalau sape sape  bawak anak anak kecik , tak naik pun takpe , sebab bahaya sikit , atas bukit kan , dahh too tinggi bahaya .

mendaki mossy forest , ini la gunung nye , yang sangat sangat lawa kat atas too kalau tangkap gambar . nampak antara  awan biru dan kehijauan pokok , tapi hujan , :(

ye kiteorang berada aras ketinggian 2000m kowt , haaa tinggi giler kowt , dan dan kabus kat belakang itu , gelap sungguh . 

takpe laaa kite bergambar jew , janji da berjaya naik di atas , hahaha . senyum tetap senyum , 
walaupun hati ku pasrah , kahkaha .

lawa kan , mase nie da turun bukit , hujan  sudah membasahi bumi .

kami berdua yang sentiase gembira , hei sayang , i   u :) . *geli tak geli tak ? hahahahah *

jeng jeng jeng , kanak kanak sudah semakin hangat bergambar ,

lepas nie ade banyak gambar kanak kanak *aku la too* , so kite letak entry lain yep , hehehhe , kang letak semua kat sini korang muntah pulak kang , :D . 

bagi aku cameron nie best laa , tapi kalau nak bawak anak pun ok jew , tapi anak korang la takde activiti nanti , just dapat merasai macam mane nak petik starwberry dan melihat kehijauan laa , 
kalau yang anak kecil lagi dye tak faham lagi ape semua too melaiankan kesejukan kan , 
so sape yang rase nak berdua berbulan madu suami isteri , nak berjiwang karat boleh laa try pergi kat sini , confirm terase diri mudenye dilayan oleh sang suami , hahah :)

ok itu je tips yang aku boleh bagi , tapi masing masing tahu kan jalan dye macam mane ? ye jalan serupa ular ok , 1 jam korang akan merasai bengkak bengkok itu , 

ohh adekah aku akan pergi lagi lepas nie ? 

of course yes , hahaha , kali nie nak stay dekat strawberry park resorts nak felling nore elena tak pun ombak rindu , awww , hahhaha . ok jom ambik hati si sang suami dari sekarang !

   fara







Terima kasih,Jangan Lupa Datang Lagi.

3 comments:

Haryati Faizal said... [Reply]

beshnye jln2....

♥ Wina ♥ said... [Reply]

so sweet gambar semua!

sayuran CH mmg yg terbaik & manis!

aaaah rindu CH..nak pegi CH :)

Mimie Najib said... [Reply]

honeymoon eh fara..hehehe.. kita dah 3tahun berturut2 pergi..tahun ni belum lg.. tp mcm naik bosan pergi tiap tahun..sebab sama je takde perubahan..hik3.. :p