Saturday, 1 December 2012

sambungan braces , cost , sakit tak ,

ok let's sambung , maaf semua buat entry ku ini tertunggu tunggu . 
ye 3 hari aku ta bukak pun blog nie , very the buzy tade mase nak bukak 
rabu and khamis lepas aku balik kampung uruskan segala benda , 
alhamdulilah da settle da sikit , nasib mak tolong 
fuhh memang penat nie nak kawin , segala urusan kena buat , 
tapi takpe harap semuanye berjalan denagn selamat :)
 sebelom nie aku cerita part acuan gigi dan xray yang akan dikenakan cas rm250 kan
ok hari nie aku cerite berape cost dan sakit ke tak .
kalau macam gigi aku doc cakap mungkin akan kena potong bla atas too ,
sebab terlalu panjang myb akan kena tambah lagi la duetnye , sob sob sob
nak lawa punya pasalkan , rasekan , hahahah
aku kena around rm4000 tapi bukan le dye suruh bayar semua ,
 macam too aku pun tak buat kayap perginye , hahahah
rm4000 too da termasuk la dengan acuan gigi dan xray rm250

doc takkan terus pasang jew ye braces too ,
dye akan cuci gigi kau dulu ,
mane yang berlubang dye akan tampal balik bagi lawa ,
macam aku dye bersihkan gigi and tampal balik gigi yang berlubang ,
sebelom nie aku makan benda keras selalu sakit sebabkan gigi berlubang too .,
lepas jew doc da buat balik  pheww sangat lega makan benda keras pun selamber jew ,
 cas untuk cuci dan tampal dye kenakan rm125/rm115 macam too ,
tapi klinik nie sangat tak berkira laa
macam aku hari too aku ingat tak payah la kena tampal gigi and cuci , .
so aku bawak rm500 sahaja deposit dye , sekali bila dah dibuatnye semua too kena la bayar ,
tapi aka too cakap takpe masuk jew sekali dalam bill barces too and bayar jew bulan2 ,

macam klinik lain aku tak sure laa ,
 klinik dulu yang aku pergi dye akan suruh bayar kalau ade tampal atau cuci gigi,
kiranye kau bayar deposit  rm500 dan kau jugak perlu bayar duit tampal and cuci gigi too rm125
haa gitu ,*deposit lain kilnik lain ye cas dye*
barces aku and acuan gigi serta x-ray too rm4000 di tambah cuci and tampal gigi rm125
so total nye rm4125
deposit mesti la rm500 dan  setiap bulan rm100 .
 hari too aku da bayar rm250 untuk (acuan gigi and x-ray)
dan jugak deposit rm500
so balance 3375 (duit barces dan jugak cuci,tampal )

*cost braces bergantung pade keadaan gigi*



nie seblom gigi aku dipasang braces ,
gigi adelah kedepan dan gigi 2 yang  besar too ,mungkin akan dipotong , tapi harapnye tak la
 dan aku kena cabut 4 batang gigi , 2 atas dan 2 bawah ,
ade orang tak payah cabut , yang mana perlu dicabut pun akan di cas , tapi tak sure berape ,
 mase aku cabut dekat klinik lain , 1 batang dalam rm50 . mahalkan , 



 dan ini adelah selapas memasang barces ,
yeehaa , terus senyum sampai telinga , hahahha
aku ambik getah warna biru supaya gigi ku sentiase nampak fresh , ahakz :D
mule mule mmg sakit sbb dye da ketatkan dawai dye atas bawah , kau akan rase gigi nak tercabut la .
makan pun benda keras susah sikit sbb terase macam payahnye nak gigit ,
tapi too mengambil mase 2 or 3 hari jew , paling lame sakitnye pun semingu jew ,

hari too aku lapa gila , nak makan pun aku frust nak makan ape nie
las las aku order jew nasi ayam patutnye kena makan bubur , benda yang senang digigit ,
ahh perut adelah pentng , hahaha .  mule mule mmg susah , tapi kalau kau pandai , senang aje ,
skrg aku da pun makan benda keras dan tak sakit ,
tapi setiap kali doc ketatkan mmg akan rase sakit la , tapi tak lama ,
nak lawa kena tahan sakit sikit , kahkahkah *sedapkan hati sendiri*


dulu saya selalu senyum tutup mulut , *itu pun nak bagi tahu * hahaha :D

tapi sekarang kite boleh senyum lebar , tak payah tutup mulut ,

sebab ade besi cover kite and ade colour2 kat gigi .

kita suke la tunjuk sebab lawa jew ,

hahahahhaha :D


 full set biru , hahahha :D

lame tak letak gambar en, tunang jugak kan ,

sekarang kite letak , bagi dye kembang kucup jugak

aku selalu sakat dye ,

aku : eee hensem kan dye , *sambil tunjuk muke mamat ensem dekat facebook*

en.tunang : yeke ? orang lagi ensem kowt 

aku : tak laa , dye lagi hensem . 

en tunang : takpe orang lagi comel smart bergaya . 

aku : ooii hover taw , jangan poyo sangat *suara ala ala johan raja lawak * 


sapa nak puji depan depan tunang dye ensem kan , kite puji orang lain la dulu , 
puji tunang dalam hati jew , diam diam , hahahak :D

 











Terima kasih,Jangan Lupa Datang Lagi.

7 comments:

Jna marcello said... [Reply]

Wahhhhhhh seronokk gigi dye da berpagar heheh Na pun nk laa pakai braces :/

Mimie Najib said... [Reply]

fara..awak memang lawa tau..senyum maniss je..hehe..

eh, betul la, puji tunang sndiri dalam hati..tapi kan, kdng klau kita dh lama x skype, sekali dpt tngok en.tunang dgn uniform lg, terus puji.. 'napa ensom sngt harini'haha..tu kes xleh nak puji dlm hati dh..sebab nak kena jgk bgthu..

ieda said... [Reply]

lepas tu sure cantik dan kemas gigi kita kan ;)

Haryati Faizal said... [Reply]

wah! mahal jugak cost dia ye...

miz ruha said... [Reply]

wah... lepas ni boleh senyum lagi lebarlah... ^_^
sweet aje fara bersama en tunang...

Noraziha said... [Reply]

cam takut je baca nak kena potong gigi bagai.huhu

QasehnyaRania said... [Reply]

ciksu teringin nak pakai braces tp tula ciks suami cakap sakit..sanggup ke..huhu

pikir sakit takut pula..

sakit sgt ke fara?
fara buat klinik area mana?