Thursday, 13 December 2012

Mintak tolong korang untuk ceriakan aku *tiba2

ye aku tahu dengan segala comennt korang memang sangat best dan funny , 
kadang kadang lepas aku bace semua , mesti aku akan update blog , 
macam sekarang nie la , nampak  tak aku update? hahahaha  ok ta lawak
sekarang nie aku memang streess , ade aku terbaca 1 blog nie . dye seorang suri rumah yang menjaga 4 orang anak serta mak mentua , suami pergi kerja , isteri kemas rumah jaga makan minum pakai semua , 
tapi bile nak hantar anak pergi ke klinik suami  TAK NAK , sanggup biarkan isteri pergi sorang sorang dengan bawak anak 4 orang , ehh kenape macam too , kesian ok ,


 aku memang geram la , memng terlampau mengadenye si lakik nie , sampai hati kan lakik dye buat macam too ,
tak salah kowt kau nak hantar binik kau , pergi hospital , da aternye binik kau nak bawak anak kau jugak kan , yang malas sangat apehal , binik dan tunggang terbalik dekat rumah semua , lakik balik nak uruskan lakik semua , bile semua da tido baru la bini dapat tidor , tahu tak besarnye pergorbanan isteri ?
 *awww mentang mentang nak kawin emosi terlebih sangat*
kadang kadang suami nie da cukup besar bile dye cari duit kerja kat luar untuk bagi isteri , konon penat habis laa too , tapi tak semua la gitu ye aku tahu , nanti kang suami/kaum adam serang aku , pengsan .
kenape kau nak bangdingkan macam too kan , kau kerja memang la tugas kau pun , tapi takan la sampai  duduk saja tak boleh tolong isteri ? anak anak tak tengok , takan isteri nak tengok semua ? kalau aku stress ok ,  boleh tak suami duduk rumah jaga anak,isteri kerja ? boleh tak suami handle semua too? segala galanye suami buat ? isteri nanti balik sambut lepas too bagi isteri makan ,mau kau giveup sehari dua jew boleh bertahan . patutnye syukur ok , ade isteri yang boleh buat semua , sampai kan beli barang dapur pun isteri pergi sendiri , ini nak hantar anak pergi hospital jew pun kau kate
" PENAT SEBABKAN KERJA , "

hei mak mara la macam nie kan , ahaks :D
ye aku tak suke , sangat tak suke , bile perempuan boleh buat semua benda , lakik lasung suke senang hati , dorang nie ta fikir agaknye . memang la semua boleh buat kerja , sebabkan dorang tak nak susahkan lakik , tapi yang lakik pun agak agak la kan sampai nak buat macam too sekali , kau ta rase kesian ke , bile cakap kang :"KAN BOLEH BUAT , BUAT LA SENDIRI" , "
hakk alor sedap jew kan , memang la boleh buat sendiri , tapi takan tak boleh nak tolong kowt , lepas too masam muke , si isteri still kena senyum , hoii membara dei , si suami amboi amboi sedapnye balik rumah cuci kaki makan tidor , besok pergi kerja ,
" YE PENAT CARI DUIT YE BANG "

seeloknye kena la kerja same , tak boleh la nak mengharapkan semua perempuan yang buat , kalau ye pun perempuan too boleh bawak kereta sane sini , tapi takkan sanggup nak tengok sampai macam too sekali kan , takkan la tak boleh ambik halfday untuk 1 kali dalam sebulan ? takkan la tak boleh ambik cuti ? bukan selalu pun , bile suami sakit isteri yang selalu teman suap makan ubat urut kepale badan , tiiba tiba berjangkit pulak dengan anak , da isteri kena jaga anak bapaknye sekali , tapi bila isteri  sakit buat tak faham , disuruh suruh lagi , sampai pergi hospital pun dibiarkan isteri too pergi sendiri , kejam ok !
 
kalau boleh aku nak type entry nie panjang lagi , tapi takpe , biar ku pendam , tapi kalau pendam aku sakit hati jugak , macam mane nie ? 
tak ade tolak ansur , tak ade nak menolong isteri dekat rumah jaga anak , masak pun mmg payah la , *tapi kalau dapat suami yang pandai masak * memang senyap laa binik  (kalau ade sekali dua jew paling lame seminggu dye buat lepas too kembali pade asal ) tapi kebanyakkannye suami yang pandai masak mesti akan  .................. , ok tanak cakap pape baik diam !
hidup nie kadang penat  kalau kite merungut tak baik pulak , tapi kadang kadang kite orang perempuan nie mesti tak boleh tak buat , penat ke ta penat ke mesti kena buat , tapi lelaki harusla faham , jangan la jadienye penat berkerja sebagai alasan , 
 
kalau perempuan pun berkerja jugak macam mane , penat same same balik kerja , balik rumah confirm la perempuan yang akan buat semua , si lelaki ? ye cuci kaki duduk tengok t.v , perempuan pung pang jerit sane sini sambil masak nangis mengenang nasib

ok jangan merungut , buat sajalaaa .aku nie yang lagi berape hari pun da stres kena buat semua too , kadang kadang  sebelom tidor mesti menangis , penat sangat , tapi sape tahu , takde sape la nak tahu , nak ngadu dengan sape ? dengan en.tunang . boleh la jugak ditolongnye , tapi dye pun  katenye penat kan , ok takpe kita faham kan ajew , 







Terima kasih,Jangan Lupa Datang Lagi.

23 comments:

yana aina said... [Reply]

apa2 pun sebelum kwen kene cek segala sudut bakal suami ... hehehh klu dh tahap pemalas mcm tue ... erm cancel ^^

Haryati Faizal said... [Reply]

tu la sepatutnya kena ada kerjasama...antara suami dan isteri...barulah keluarga aman bahagia...

Anum said... [Reply]

kerjasama sgt penting

Aisyah Husaini said... [Reply]

ish lau macam ni I pun emosi bace..ntah hape2 suami yang macam tu..kan isteri dah jage anak dan mak suami die sekali patotnye bertolak ansur..buka ape kesian kat wife tu terkucar kacir seorang diri..tp ingat la pengorbanannye sangat besar moga2 dia memperoleh rahmat yang besar dari NYA kan? aduhai emosi mak ni dah ha ha ha

TiranaAduka said... [Reply]

salam
Yg penting kerjasama.dan saling faham memahami tau

Jna marcello said... [Reply]

lama Na xdtg blog ni selamat burung masih sihat..hihihi so Na da bg burung awk mkn..
hpy and ceria alwys awk ;)

♥ Miss Hearty ♥ said... [Reply]

kerjasama kan lagi baik :)

miz ruha said... [Reply]

apa yang penting.... kerjasama... wonderpets... ^_^

Mimie Najib said... [Reply]

alamak fara, kita pun bngng jgk baca ni..erm, siannya ppuan tu.. baik sngt kan..sabar je..ish, kalau jiran belakang umh ke, dah kena ceramah 44hari ni..gewaaamm tau..

*fara, bnda bawah header tu senang je..just masuk dhboard jmpa halaman kan, kita pkai bm..then create kat situ je.. :)

kalau rajin nti kita cuba buat tuto eh.. :)

Bui Junaidi said... [Reply]

KAK BUI BERSYUKUR DPT SUAMI RINGAN TULANG..ALHAMDULILLAH..

Mimie Najib said... [Reply]

fara..ni tuto nya ya.. :)

done click2 sini juga.. :)

anis marissa said... [Reply]

kesian si binik!
i like ayat 'binik'..huhu..

klo dpt binik yg kejer,
balek mst nk kne kemas uma lg..
pengorbanan...

Shalee Abdul said... [Reply]

kwn ai kan masa sarat mengandung suami xdtg jmpt kat ofis. suami buat dek je. kete isteri pn suami yg drive pdhal suami blh bwk motor. kesian gila noks. ko jgn plak jd mcm tu ye? ko belasah je suami ko klu dia buat dek dlm semua hal hehehehehhehehe

ieda said... [Reply]

hurmm emosi lak akak nie ekekek
tapi itulah hakikatnya
hidup suami isteri bukannya mudah
banyak perlu dikorbankan
memahami sesama sendiri
supaya hidup dlm rumahtangga bahagia
ego semua tuu kena tolak tepi
sbb dah hidup bersama kan .. huhu

~didiey~ said... [Reply]

kesiannya kat akak tu..hukhuk!!

Aleeya Atinza Saaid said... [Reply]

huish mna ley gitu, perkahwinan kan sharing..kesian dia ..klo sy la dpt laki gitu nak pekena kan dia..time dia demam suh dia gi klinik sendiri..nk tgk larat ke tak dia drive g klinik demam gigil2 tew kan..kekekeke

Myra Jay said... [Reply]

Itula bila dah berumahtangga ni, apa yang penting adalah KERJASAMA..
Baru bahagia dan aman rumahtangga, lelaki kena membantu isteri meringankan kerja..

are_lin@yu said... [Reply]

ksiannya isteri dia..xpttla biarkan mcm tu..xkn xda blas kasihan kot isteri n anak sendiri kot

Kesuma Angsana said... [Reply]

doakan yg baik2 ajelah ye

Mrs Velentine said... [Reply]

kerjasama mmg penting...nasiblah hubby selalu tlg2 juga

iiima ❥ said... [Reply]

ISH AWAT NI ... dinasihatkan kamu jgn baca negtve2 sgt psl kawin ni :)
lebih baik baca yang indah-indah jer psl alam perkhwinan ni chewaahh takut nty prkara ngtve tuh mempengaruhi minda kamu lps kawen..

DAN jgn lupa sentiasa berdoa agar kita dipertemukan dengan jodoh yang baik yang boleh menjaga kita...

Si Matatajam said... [Reply]

Kalau sesama bantu membantu bertambah bahagia rumah tangga

mama aryan said... [Reply]

doakan suami kita semua yg tau t'jawab kan